Zwerf- of huisvuil en dan……..

Afgelopen dagen een melding van een gedumpt matras. De gemeente geeft aan niet in dat privé domein verantwoordelijk te zijn, maar wie dan wel? Sterker nog als iemand er door verwond raakt dan ben jij bewoner verantwoordelijk. De spelregels daarover zijn duidelijk en helder ergens in een hoekje van ons wetboek (artikel 237 lid 3 van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek, ). Wow, ga er maar aanstaan voor een gelijk. Toch als je nuchter na denkt kom je zelf dicht bij hoe je het beste kunt reageren met jou ontdekking van een illegale dumping. Daar heb je dat dikke boek niet voor nodig.

Maak altijd een melding bij gemeente (er is een gemeente App) en ook bij de wijkagent. Die wijkagent ruimt niets op, maar vrijwaart je van boete/vervolging want het vuil ligt bij jou! Woon je gehuurd dan valt het nog mee dan is jou huisbaas verantwoordelijk het op te ruimen. Een eigen huis dan is de eigenaar verantwoordelijk. Maar doe ten alle tijden een melding met een mooie foto erbij,  Geef deze foto aan je huurbaas en/of wijkagent.

Ernstige vervuiling gaat de wijkagent doorspelen aan milieupolitie en super zware vervuiling dan komen de zwaargewichten. De matras is wellicht een lage categorie vuil. Je burgerlijk mee-de-leven bestaat eruit dat je wel eens over je eigen schaduw heen moet stappen en mee helpt het op te ruimen en bij herhaling blijf een melding doen.

Het Domein van de gemeente werkt op twee manieren. Hufterproof: als de wiedeweerga het verwijderen zodat een dader er geen lol aan heeft, of ook als er gevaar dreigt uit de vervuiling.
De ander optie is extra lang laten liggen zodat jij burger oplet dat je iemand aanspreekt of je gaat anoniem melden wie een dader kan zijn. Er is daarin beide iets van te zeggen.

Verder het erbij laten dan heeft roepen geen zin. De hufter wint dan. Je domein vervuilt . Verplaatsen dan verwisselt het plaatje van gedupeerde naar dader.

Succes
Karel Zwakhalen

Reageren, klik op de koptekst!

Eén antwoord op “Zwerf- of huisvuil en dan……..”

  1. Ik heb al meerdere malen gebeld voor het grof huisvuil dat zich meer en meer opstapeld bij mijn buur op Jan steenstraat 12. Ze komen kijken en er wordt verder niets mee gedaan. De stank . Overlast extra vliegen etc interesseert ze niet. Het is een grote varkensstal op dat adres. Zulke mensen horen helemaal niet thuis in onze wijk. Bellen doe ik niet meer. Maar het moet niet erger worden. In ieder geval handhaving en gemeente is gewoon een zooitje. Als je die varkensstal aantreft moet je meteen handelen en de persoon sommeren binnen enkele dagen de rotzooi te verwijderen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.