Wildbeheer in MSP

Aan de rand van MSP ligt het buitengebied van Leenhof en het kapellerbos, bij u allen zeker wel bekend. Het ca. 90 hectare grote groengebied wordt globaal begrenst door de Bredastraat, Hompertsweg, Kakert en Heerlenseweg, en herbergt een veelvoud aan (landschaps)elementen. En dus ook een veelvoud aan diersoorten.

Als geboren en getogen “jong van Palemig” heb ik een sterke band met dit gebied. Ik speelde er als kind en mijn voorouders bedreven er agrarische activiteiten. Pas op iets latere afstand kreeg ik er voor dit gebied een verantwoordelijkheid bij. Daarover vertel ik graag iets meer:

Veel van de aanwezige, door mensenhand gecreëerde elementen dateren uit de oudheid en herinneren ons aan de tijd van weleer. Denk aan de ruïne, de hoeve en de Leenderkapel. Het gebied is voor de één een wandel/recreatiegebied, een ander woont er middenin en wéér een ander moet er zijn boterham verdienen.

Er wordt namelijk nog steeds landbouw bedreven. In de volkstuinen gebeurt dat hobbymatig, en iets verderop richting de Kakert op professioneel niveau met commerciële achtergrond. De Leenderhoeve heeft haar agrarische bestemming reeds verruild voor woonbestemming.

Best veel mensen vertoeven dus op een relatief klein stukje grond  waar natuur en landbouw grenzen aan het stedelijk gebied. En soms kan dat botsen, zeker wanneer we elkaars standpunten niet kennen of begrijpen. En soms botsen mensen ook met de dieren die daar leven.

In opdracht van álle grondeigenaren (landbouw, gemeente, waterschap en een enkele particulier) wordt de daar in t wild levende dieren beheerd. Dit om de landbouw te vrijwaren van schade aan gewassen maar ook om populaties van diersoorten in stand/in toom te houden. Zelfs om eventuele overlast te bestrijden bij aanwonende burgers.

Voor het gebied Leenhof ben ik degene die deze verantwoordelijkheid draagt en in die hoedanigheid zal ik u periodiek berichten over het wildbeheer en indien gevraagd (en met tussenkomst van buurtpreventie-MSP) adviseren of vragen beantwoorden. Al ruim 20 jaar stop ik ziel en zaligheid in het beheer van de buitenruimte en koester ik liefde voor al wat groeit en bloeit.

Met groene groet, 

Toine Ramakers

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.