Veel geld op straat in MSP

In MSP ligt steeds meer geld op straat. Helaas niet als munten of biljetten, maar in de vorm van zwerfafval. Alles bij elkaar is de hele afvalketen erg kostbaar geworden. Dan gaat het over ophalen, scheiden, sorteren en verwerken. RD4 meldt gelukkig dat het afval tegenwoordig steeds beter wordt gescheiden. In vergelijking met vroeger kunnen we het verwerken namelijk niet meer alleen over laten aan de natuur. Tegenwoordig is veel afval niet meer biologisch afbreekbaar en moet dus in grote fabrieken worden verwerkt. Deze kosten zijn onvermijdelijk, want we produceren met elkaar steeds meer afval.

De kosten van de afvalketen worden steeds hoger. Dat komt ook door de kosten voor het organiseren van die afvalketen en het creëren van goede arbeidsomstandigheden voor het RD4 personeel.

Maar ook het illegaal dumpen van afval op straat of in de natuur levert extra, onvoorziene kosten op. Dit zwerfafval moet ook door de gemeente worden opgeruimd, want dit leidt tevens tot verontreiniging van de natuur en het milieu. Vroeg of laat moet ook die verontreiniging worden hersteld, hetgeen veel geld kost. De kosten hiervan worden natuurlijk verhaald op de personen die hebben gedumpt. Zo zijn er de afgelopen week 4 in MSP al 5 boetes van € 95 opgelegd en in 2 gevallen zelfs een proces verbaal. Er wordt geregeld door de buurpreventieMSP hier cijfers over boetes en aanpak dumpingen gepubliceerd.

Het kostbare afvalproces, wordt door ons allen betaald met de gemeentelijke “afvalstoffen heffing”. Dit jaar stijgt die heffing met ca 7,5 %. De gemeente probeert de kosten voor de verwerking van afval echter zo laag mogelijk te houden. Daarom blijven de kosten voor GFT afval dit jaar gratis, evenals het ophalen van plastic afval en papier. De tarieven voor het ledigen van de kliko’s blijven ongewijzigd. Zolang iedereen goed omgaat met het eigen afval kunnen wij de kosten dus, voor een deel, in eigen hand houden. Dit is dus een oproep, waar iedereen zelf beter van kan worden. Het is toch beter het geld in de eigen portemonnee te houden dan het uit te geven aan hogere heffingen of boetes. Daarnaast is MSP zonder zwerfafval voor iedereen prettiger om in te leven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.