’t Heerlens Heitje

Mee denken helpt echt.

De gemeente Heerlen is, samen met diverse andere organisaties, bezig geweest om te bekijken op welke wijze de inwoners van Heerlen meer betrokken kunnen worden bij uitvoeringszaken in hun eigen omgeving. Dit heeft geleid tot een aantal interessante ideeën. Die ideeën zijn vervolgens voorgelegd aan ca 50 inwoners. Hen werd gevraagd om die ideeën kritisch te bezien en eventueel aan te vullen.  Daarna is er één idee verder uitgewerkt. Dat heeft er toe geleid dat het idee rond 20 maart in beproeving gaat in het Heerlen Centrum en de wijken GMS (Grasbroek, Musschemig en Schandelen). Het project heeft de naam:”We Service Heerlen (WESH)” gekregen. De verwachtingen zijn hoog gespannen, zeker omdat ook bij de Europese Unie deze proef met bijzondere belangstelling wordt gevolgd. Afhankelijk van het slagen van de pilot in Heerlen zal dit idee wellicht ook in meer Europese steden worden uitgerold. De EU ondersteunt het project in Heerlen uit een speciaal Europees fonds.

Het idee is gebaseerd op het oude, maar welbekende “Heitje voor een Karweitje”; een taak uitvoeren voor een kleine beloning. Zo is er nu “’t Heerlens Heitje” in het leven geroepen. Dit “Heerlens Heitje” is een digitale muntsoort die men kan verdienen indien er een taak voor onze gemeente wordt uitgevoerd. Deze taken staan in een soort gemeentelijke digitale takenbak (App), waar men op basis van vrijwilligheid een klus, met bijbehorende beloning, kan uitkiezen. De klussen zullen heel divers zijn; voor een individu of voor een groep. De digitale beloning, het Heerlens Heitje, kan men vervolgens bij de deelnemende Heerlense middenstand besteden. Hiermee wordt bereikt dat het verdiende geld uiteindelijk ten goede komt aan onze eigen middenstand.

Voorbeeld van divers digitale munten

Inmiddels is er ook overlegd met de belastingdienst om dit initiatief niet te laten botsen met aanslagen, toeslagen en uitkeringen. Als de pilot in het Centrum en in GMS slaagt, dan krijgen we er in MSP wellicht ook mee te maken.

Ik ben erg blij dat inwoners van Heerlen betrokken worden bij de uitwerking van de gemeenteplannen. Daarmee creëer je betrokkenheid en draagvlak. Ik hoop dat de pilot een succes wordt en het idee straks ook in MSP enthousiast wordt ontvangen. Dit bewijst dan ook dat meedenken met de gemeente ook ons eigen belang kan dienen.

Nieuwsgierig? Volg de website voor meer informatie en/of maak je lid van de nieuwsbrief!

https://www.heerlen.nl/heitje.html

Karel Zwakhalen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.