Stadslandbouw MSP

Op bezoek bij Stichting Stadslandbouw MSP

Ingekapseld in het groen tussen Palemig en Meezenbroek wordt al enkele jaren op biologische wijze groente geteeld. De dames Josee en Petra van de stichting kunnen je er alles over vertellen. Van het omgaan met de grond, welke gevaar er in monocultuur schuilt, over nieuwe ontwikkeling zoals stikstof en PFAS en natuurlijk over het hoe en waarom van biologisch verbouwen.

Een aantal jaren geleden zijn we, op initiatief van boer Peter Erkens, gestart met dit project, dat toen nog ‘stadslandbouwproject MSP’ heette. Tegenwoordig zijn we een stichting, zodat we zelfstandig verder kunnen. Ons doel is om mensen het belang te tonen van biologisch telen. Soms hoor je wel eens dat we de groente tegen een te hoge prijs verkopen ten opzichte van prijsstunters met groente. Maar heb je eenmaal de smaak van onze producten te pakken, dan kom je gegarandeerd terug. Met als voordeel: direct vers van het land. Weet je trouwens dat we tegenwoordig maar 10% van ons geld besteden aan eten? 10%!! Dat was ooit wel anders.

Is het hard werken binnen het project?

Zeker. We zijn met een kerngroep van drie personen, af en toe bijgestaan door een klein groepje voor het geval dat we handjes tekort komen. Overigens hebben we dankzij de ‘methode Gebrookerbos’ subsidie ontvangen. Hiermee konden we materiaal aanschaffen dat het werk op ons land ergonomisch makkelijker maakt. Grondbewerking bijvoorbeeld is een inspannende klus.

Wat wordt er zoal verbouwd?

Eigenlijk alles. Natuurlijk een beetje afhankelijk van het seizoen, maar je kunt bij ons terecht voor boerenkool tot aubergines en Spaanse pepers. Begin volgend jaar willen we, dankzij een stukje subsidie, een kas gaan bouwen zodat we bijvoorbeeld ook paprika’s kunnen verbouwen. Overigens: we vermijden monocultuur. Zo verbouwen we niet één soort boontjes, maar leggen een veldje aan met meerdere soorten. Dit voorkomt dat je hele oogst mislukt omdat een bepaalde keversoort het voorzien heeft op een specifieke soort. Kortom: biodiversiteit werpt vruchten af, letterlijk.

Nu kennen we tegenwoordig droge zomers, wat betekent dit voor jullie opbrengst?

We keken wel eens ‘jaloers’ (grapje) naar de groene grasmat van onze buren, KCC13. Maar dankzij samenwerking met hun én uiteindelijk medewerking van de gemeente, hebben we onze watervoorziening goed kunnen regelen. We mogen nu ook gebruik maken van het grondwater van onze buren. Hierbij staat voorop dat we waterbesparende technieken gebruiken.

Samenwerking is dus belangrijk. Hoe zit het met soortgelijke projecten in de regio?

Er zijn inderdaad in Maastricht en Landgraaf soortgelijke zaken te vinden, maar tot op heden hebben we nog geen contact kunnen leggen. Jammer, want overal vindt je wel specifieke expertise. Waar we uitstekend mee samenwerken is de ‘Dobbeltuijn’ in de Dobbelsteijnstraat. De beheerder, Leo de Groot heeft een grote kennis van kruiden en permacultuur. We willen in de toekomst graag wat meer op het gebied van kruiden gaan doen. Maar ook bloemen staan op ons programma. En dat levert weer extra bestuiving op. À propos….bloemen! Of de reporter misschien een bloemetje wil proberen???? Nu moet mij van het hart dat ik niet zoveel op heb met allerlei exotische zaken, maar als de gastvrouwen al driftig staan te kauwen op een fragiel kransje van knaloranje blaadjes, ga je maar met ze mee in dit stukje ‘gastronomie van het land’. En ja hoor, het smaakt niet eens verkeerd. Langer dan gewoon blijft de sterke radijssmaak hangen. Misschien een tip als toevoeging voor een salade!

Even over het klimaat. Nu is er tegenwoordig veel te doen rond stikstof en PFAS. Ondervinden jullie hiervan geen gevolgen?

Niet door de manier waarop wij telen. Bovendien is onze grond, toen we van start gingen onderzocht. En de compost die we gebruiken is puur biologisch. Over hoe je goed je ​grond moet composteren valt heel wat te vertellen. Hou het er maar op dat je geen verschraling mag veroorzaken en dat de grond moet ‘werken’ voor de plant. Zo houdt je deze gezond.

Tenslotte nog de pompoenendag. Zo te zien druk bezocht. Een succes?

We hebben dit nu voor de derde keer gedaan, dit jaar met een wat opvallender presentatie. En dat heeft gewerkt. Onze pompoenen in alle varianten, soms wel 13 kilo zwaar, vonden gretig aftrek. En we hopen dat ze niet alleen ter decoratie dienen. Immers, je kunt er heerlijke soep van maken. Wil je een recept? Loop dan een keer binnen bij onze locatie aan de Slotweg. We zijn er elke vrijdag van 13 tot 15 uur en op zaterdag van 11 tot 13:00 uur.

Peter Pauwels

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.