Mobiele Ledwagen, Whatsapp-groepen, leefbaarheid en gemeente.

Een bijdrage van Karel Zwakhalen

Een initiatief om een mobiele ledwagen voor onze wijk te krijgen is verdwenen in de zo genoemde ijskast! De ledwagen zou een brug kunnen slaan tussen wijkagent/politie, Boa’s en burgers. Onder meer om deze te gebruiken voor het vooraf aankondigen van controles (zoals op hondenpoep of foutparkeren), het tijdstip om de vuilcontainers aan te bieden, of een melding van aanstaande snelheidscontrole in de wijk. Als dit soort aankondigingen zijn gegeven kan er bij controle flink worden doorgepakt, omdat de burger immers al een tijdje op de hoogte had kunnen zijn van de controles. Maar denk ook aan mededelingen van festiviteiten in de wijk zoals het populaire Parkfeest, een tekst dat de speeltuinen weer open zijn, of een vereniging die iets de vieren heeft. Maar ook bij de scholen kan de ledkar de aandacht vestigen met teksten als “30 kilometer zone, denk aan onze kinderen”.

Een voorbeeld van een Ledkar uit Landgraaf

Tot onze grote schrik beschikt onze gemeente Heerlen maar over 25 BOA’s voor alle wijken.  Er is zelfs maar één Boa voor MSP. Deze ene BOA heeft simpelweg niet voldoende arbeidsuren om bijvoorbeeld de beelden van de camera op het zwarte veldje uit te lezen. Kortom, het zou zonde zijn om een mobiele ledwagen te krijgen die daarna wellicht staat te verstoffen in de opslagplaats omdat er geen tijd voor het plaatsen en bedienen is. Aangezien de aanschafkosten zo’n € 20.000,00 bedragen, willen we dat (in ieder geval nu) niet. Maar de gemeente staat er welwillend tegenover. Het is aan hun hoe verder met dit initiatief.

Toch blijven we aan de weg timmeren, met als inzet “leefbaarheid en veiligheid”. Daar waar we met gemeente kunnen samenwerken, doen we dat.

De WhatsApp-groepen doen het redelijk goed. Het is jammer dat soms mensen de groep verlaten wanneer iemand anders iets plaatst dat in de ogen van de beheerder onterecht is. De beheerders corrigeren zo’n foutieve plaatsing met een privébericht aan de melder, en hopen dat de mensen die mee doen voor het juiste doel toch in de groep blijven – we hebben jou nodig, want een WhatsApp-buurtpreventie groep werkt het best naar mate er meer mensen deelnemen. Dus maak jezelf (als je dat nog niet bent) lid van 1 van de 5 WhatsApp-groepen binnen MSP. Ben je geen lid meer: maak jezelf dan opnieuw lid, en vertrouw op de beheerders. Ook als er weinig te melden valt, het gaat om dat ene moment dat onze wijk beschermt.

Kleine incidenten plaats je op Facebook (BuurtpreventieMSP besloten groep) en de grotere incidenten in onze WhatsAppgroep.  Deze worden verzorgd door een kleine groep vrijwilligers die geen subsidie of geld hiervoor ontvangen. Zij steken er uren in, puur om onze wijk leefbaarder te maken. Steun ons met deelname, hier op Facebook maar ook in de WhatsApp-groepen. Kijk hier op www.buurtpreventiemsp.nl voor meer informatie.

Succes

Karel Zwakhalen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.