Huisregels

“Buurtpreventie MSP WhatsApp”

 1. Deelnemers hebben minimaal de leeftijd van 18 jaar;
 2. Deelnemers zijn woonachtig/gevestigd in MSP;
 3. WhatsApp is een burgerinitiatief.
 4. De politie komt alleen in actie wanneer een melding bij 112 gedaan wordt;
  Gebruik de WhatsApp volgens de SAAR afkorting:
  S = Signaleer
  A = Alarmeer 112 (geen spoed bel 0900-8844)
  A = App om je waarneming bekend te maken aan anderen
  R = Reageer, door bijvoorbeeld naar buiten te gaan en contact te maken met de persoon. De bedoeling is dat we van de verdachte persoon zijn plannen verstoren. (“zaak stuk te maken”). Doe dit alleen als je dit veilig kan doen zonder risico’s, maak bijvoorbeeld een praatje met de persoon;
 5. Laat door middel van een WhatsApp bericht aan elkaar weten dat 112 al gebeld is! Voorkom een regen van 112 meldingen;
 6. Let op het taalgebruik. Niet vloeken, schelden, discrimineren en dergelijke;
 7. Speel geen eigen rechter en overtreedt geen regels/wetten. Dus ook geen mobiele telefoon vasthouden tijdens het besturen van een voertuig;
 8. Het versturen van foto’s van een verdachte is alleen toegestaan t.b.v. het verstrekken van een signalement, wanneer dit voor de melding noodzakelijk/van meerwaarde is. Daderkenmerken zoals geslacht, huidskleur, lengte en gezicht kunnen ook goed beschreven worden. Denk bij voertuigen aan de kleur, het merk, het type en het kenteken;
 9. Gebruik deze WhatsApp groep alleen waar het voor bedoeld is en niet voor onderling contact/privéberichten.

Spoedeisende meldingen

Plaats in deze groep uitsluitend spoedeisende meldingen van tot ongeveer 2 à 3 uur geleden. Bel ten alle tijde eerst 112 om vervolgens de groep te informeren, ook over het feit dat de politie al gebeld is, dit voorkomt onduidelijkheid en vragen in de groep. Geen reclame & hou reacties zo kort mogelijk gezien het aantal leden.

Spoedeisende meldingen kunnen berichten zijn over een:
* Verdachte situatie en/ of personen
* Vermissing persoon
* Brand
* Aanrijding met gewonden
* Mishandeling
* Beroving
* Als er iemand onwel wordt
* Inbraak of diefstal op heterdaad
* Ontvoering of een poging tot ontvoering
Deze melding zal verschijnen elke keer er ongeveer x aantal leden bij komen, of als geheugensteuntje als er lang geen melding geplaatst is.

Aanvullende deelnemersvoorwaarden:

Het niet houden aan de afspraken (kan) leiden tot verwijdering uit de groep; 

In alle gevallen waarin deze voorwaarden niet voorzien beslissen de leden van de regiegroep in samenspraak met de politie.

Om te voorkomen dat men overbodige berichten plaatst naar aanleiding van een bericht, kunt u een bericht afsluiten met mededeling “einde bericht”.

Belangrijk: geen overbodige berichten Een BuurtWhatsApp is bedoeld als buurtwacht, niet als buurthuis. “Buurtpreventie MSP WhatsApp” is dus géén chatbox! Niet alle buurtbewoners zitten te wachten op een overvloed aan berichten. Door regelmatig gezellige en/ of grappige berichten te plaatsen, kunnen berichten die er écht toe doen over het hoofd worden gezien of niet snel worden opgemerkt. De berichten in “Buurtpreventie MSP WhatsApp” moeten echt alleen gaan over onveilige/ verdachte situaties die op dat moment aan de gang zijn. Een onderbuikgevoel is al voldoende. Het is dus de bedoeling om “Buurtpreventie MSP WhatsApp” alleen als alarmsysteem te gebruiken.

Dus géén emoticons. Ook niet reageren of bedanken na toevoeging als deelnemer in de “Buurtpreventie MSP WhatsApp”. Meer dan 100 mensen ontvangen dan direct een niet urgent bericht, terwijl ze dit wel verwachten. Het maakt mensen onnodig ongerust en sommige leden verlaten hierdoor zelfs de groep, terwijl beheerders erg veel moeite hebben gedaan om deelnemers te werven.

Wijkagent
De wijkagent voor de MSP wijk is Therry van Hoorn , en kan alleen worden bereikt via landelijk nummer 0900-8844. Hij belt u dan zo spoedig mogelijk terug. 

De wijkagent Therry van Hoorn van MSP is aangesloten bij deze “Buurtpreventie MSP WhatsApp”. Met een meelezende wijkagent kan er snel geschakeld worden met de politie indien nodig. Hou er echter rekening mee dat een wijkagent niet 24/7 in dienst is, dus bel bij verdachte situaties of heterdaad altijd de politie via 112. Het is niet toegestaan de wijkagenten telefonisch te benaderen via het aangemelde 06-nummer.

Wilt u meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op. (klik hier)

met vriendelijke groet,
Team Buurtpreventie MSP

Het sluiten van een chat gaat als volgt;
EINDE BERICHT!