“Heerlense Coins” met blockchain technologie

Blockchain technologie. Heerlen start een opmerkelijk revolutionair systeem op. Uit Europa is er groot interesse naar dit project. Niet dat het fenomeen onbekend is maar meer in welke vorm Heerlen het gaat inzetten. 

Maar waar heb je het nu over? 

Heerlen gaat stapsgewijs burgers diverse klussen aanbieden. Jij kunt straks via een App een klusje aannemen en uitvoeren. Is de klus uitgevoerd en een controle systeem bepaalt dat het akkoord is dan ontvang jij een x bedrag. Wel krijg jij betaalt in een digitale munt, de “Heerlense coins” gelijk aan één euro. De naam “Heerlense coins” kan nog veranderen.
Het borgsysteen ( geen fouten) is de sleutel tot succes. Het hoe en wat komt binnenkort in het nieuws. Op korte termijn willen de initiatiefnemers het opstarten. Aan het project wordt al 2 jaar intensief gewerkt toch de vele niet geringe obstakels begint al flink te verdwijnen. De mogelijkheden zijn onbeperkt en waar het eindigt ligt niet vast. De start ervan bestaat uit kleinschalig de  groenvoorziening en klein onderhoud exterieur aan te bieden. 

Inmiddels komt er 2,5 miljoen euro subsidie uit Europa binnen om het project dat uniek is in Europa op te starten. Ook door veel bedrijven is het idee inmiddels omarmt. Uiteindelijk kun je jou verdienste alleen uitgeven aan bedrijven binnen Heerlen. Zo kan de Gemeente haar geld binnenhouden in haar gemeentegrenzen.  Eveneens past de opzet in de steeds noodzakelijkere burgerparticipatie. Kortom binnenkort volgt meer nieuws uit Heerlen zelf.

Na meerdere sessie zelf bijgewoond te hebben over dit project in ontwikkeling mag ik me enthousiast noemen. Mijn aanbeveling is om het geheel in niet te technisch taal aan de man te brengen. 

Heb je al eens gehoord van blockchain technologie dan weet je dat het een revolutionair systeem is waarin je een hele economie kan onderbrengen. Bij succes voor Heerlen blijft het niet alleen bij het groen onderhoud! Kortom de burger verdient aan de Gemeente en de burger geeft het verdiende geld (Coins) weer uit in de Gemeente. Dat is het basis idee van Heerlen. 

Op de foto pictogrammen van de bekendste digitale munten. Soms ook twijfelachtig en achterdochtig benaderd, maar met alles wat nieuw is gaat dat meestal het geval zijn.

Karel Zwakhalen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.