Evert Jansen ex Inbreker in MSP

Op maandag 14 januari maakte ex-inbreker Evert Jansen de Heerlense wijk MSP (on)veilig. Ten overstaan van een honderdtal enthousiaste wijkbewoners vertelde hij in ’t Leihoes openhartig over zijn inbrekersverleden, en de gevolgen die daarmee gepaard gingen. Aan de hand van beeldmateriaal uit het AVRO tv-programma ‘de inbreker’ werd eerst een indruk gegeven van hoe snel een ervaren inbreker te werk gaat; binnen 5 minuten staat zo iemand met je waardevolle spullen weer buiten, en blijft er binnen een grote ravage achter.

Verslag Patrick Jansen van 14-01-2019 over inbreker Evert Jansen

Daarna toonde Evert een fotoreportage die hij diezelfde dag had gemaakt tijdens een ronde door onze wijk. Daarbij bleek dat veel onwetende of onbedachtzame burgers het wel heel gemakkelijk maken voor de leden van het inbrekersgilde. Van kliko’s die als opstapje of transportmiddel kunnen worden gebruikt tot ladders en gereedschap dat vrij toegankelijk in de tuin aanwezig zijn. Ook blijken er vaak kostbare spullen in het zicht te staan, en zijn ramen/deuren niet goed afgesloten. In een enkel geval bleek zelfs de sleutel op de buitenkant van een voordeur te staan.

Na afloop van de presentatie gingen de bezoekers huiswaarts met voldoende tips en stof tot nadenken; het is grotendeels ieders eigen verantwoordelijkheid om er voor te zorgen dat de kwaadwillende inbreker jouw huis liever voorbij gaat. Zorg voor goed hang- en sluitwerk, voldoende verlichting, en waar mogelijk sociale controle door goed contact met de buren. Een van de belangrijkste punten die Evert ons allen mee wil geven, is om van verdachte situaties altijd melding te doen bij de politie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.