Corona kilo’s en zwembandjes

De Corona crisis is nog (lang) niet afgelopen, maar er gloort licht aan het einde van de tunnel. De vooruitzichten op een mooie, zonnige zomer worden gekoesterd. Belangrijke zaken als mondkapjes, testen en handen wassen worden enthousiast ingeruild voor strand, zon en wijnen op de terrassen. Veel mensen zullen met dat vooruitzicht schrikken van de extra Corona kilo’s die de crisis heeft opgeleverd. De “zwembandjes” blijken nu veel te groot en de bikini’s te klein. De gewichtstoename is relatief eenvoudig te verklaren; minder lichamelijke beweging, verveling, en een minder gezond eet- en drinkpatroon.

Het is vaak niet eenvoudig om dat leefpatroon helemaal op eigen kracht te veranderen. Het is daarom goed te weten dat er ook instanties zijn die je daarbij kunnen helpen. Uit eigen ervaring kan ik de (gratis) website van de Stichting Voedingscentrum Nederland” aanbevelen. Zij hebben ook een eigen app. Op de site staan goede adviezen welk eten voedzaam en gezond is, maar ook wat je beter kan laten staan. Ze geven hier ook een begrijpelijke onderbouwing bij. Het is informatief en ook leerzaam. Zo leer je ook dat niet alle lekkere dingen ongezond zijn en er veel smakelijke en gezonde alternatieven zijn.

Daarnaast wordt een gouden tip gegeven dat je veel water moet drinken. Het drinken van water is heel belangrijk en dient veel zaken. Het is goed voor het lessen van de dorst, het neemt vaak het hongergevoel weg en het is een perfect middel om je lichaam de afvalstoffen te laten afvoeren. Bovendien is water gewoon lekker, gezond, goedkoop en veelal overal beschikbaar.

Als je de adviezen van de stichting opvolg om je eigen gegevens gedurende 2 weken bij te houden, dan krijg je een duidelijk inzicht in je eigen levensstijl. Op basis daarvan krijg je concrete adviezen en aanbevelingen om die stijl te verbeteren. Ze geven geen garantie dat het gewicht snel minder wordt, maar de kans is daarop is wel groot. Zeker is wel dat je leven een stuk gezonder wordt. Dit is al reden genoeg om  de website toch maar eens te bezoeken. Dus nu even geen buurtpreventie maar lichaampreventie!

Ik beveel iedereen van harte aan om eens kritisch naar zijn eigen levensstijl en gewoontes te kijken. Ikzelf heb dat, vijf jaar geleden ook gedaan, door mee te doen aan een onderzoek van de Universiteit van Maastricht. Het onderzoek ging over medische aandoeningen, die je kon krijgen als gevolg van het eten van verkeerd voedsel. Ik moest toen ieder kwartaal lijsten invullen welk en hoeveel voedsel en dranken ik in die periode had genuttigd. Al die gegevens zijn door de universiteit verwerkt in hun publicaties op de websites en apps.

Ik was verbaasd hoe gedetailleerd en nauwgezet alles is verwerkt. Alles passeert de revue, zoals calorieën, grammen en vitamine, maar ook merken en soorten. Tevens worden goede alternatieven aangeboden voor slechte producten. Kortom, je leert op een andere wijze naar je eigen consumeren te kijken.

Al die websites en apps zijn dus erg goed en ook nog gratis. Je doet jezelf tekort als je niet een keer die website bezoekt. Je wordt er wijzer van en het biedt je de mogelijkheid om (nog) gezonder te leven. Het lijkt mij een goede start om aan de conditie en je figuur te werken zodat je het komende strandseizoen met veel voldoening en zelfvertrouwen tegemoet kan zien. Een goed begin is het halve werk; dus begin NU!  Succes.

Stichting Voedingscentrum Nederland”

Karel Zwakhalen   

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.