Burgerhulpverlener

AED in de wijk

De gezondheidszorg krijgt erg veel kritiek op de wijze waarop de Coronacrisis wordt aangepakt. Het is daarom erg fijn nu er ook bijzonder goed nieuws is te melden. De Hartstichting meldt namelijk dat er nu een landelijk netwerk is van ca 245.000 Nederlanders, die een cursus reanimeren bij een hartstilstand hebben gevolgd. Ook het aantal draagbare apparaten, die een schok kunnen geven om het hart weer op gang te helpen (AED) is verdubbeld naar 24.000. Hierdoor is het mogelijk dat, na een melding bij alarmnummer 112, er binnen 6 minuten, vooruitlopend op de komst van een ambulance, een hulpverlener ter plekke kan zijn om de reanimatie te starten. Hiermee worden duizenden levens gered en veel hersenschade voorkomen. Jaarlijks krijgen ca 17000 mensen een hartstilstand buiten het ziekenhuis. De overlevingskans is nu toegenomen van 9 naar ca 25 %. Hiermee staat Nederland op de eerste plaats op de wereldranglijst. Dat is een heel mooi resultaat

Ook in onze wijk komen hartstilstanden voor, jaarlijks ca 6. Ook wij hebben dus belang bij een goed werkend netwerk. Onlangs bleek echter tijdens een vergadering van de Stichting Wijkbeheer MSP dat wij achterlopen bij de mooie landelijke cijfers. Er is bij ons nog veel behoefte aan extra opgeleide hulpverleners en AED apparaten. Er wordt momenteel gewerkt om meer AED apparaten te plaatsen op openbare plekken zoals bij supermarkten, treinstations, of in de wijken aan de muur. Het is echter erg belangrijk dat er nog mensen de cursus reanimeren gaan volgen, dat is in ons aller belang. Hoe meer mensen er zijn opgeleid, hoe groter de kans is dat de patiënt binnen de 6 minuten wordt geholpen en schadevrij verder kan leven. 

Ik roep iedereen dus op om eens te overwegen de cursus reanimeren te volgen. Met relatief weinig moeite kunt ook U mogelijk het leven redden van een MSP’er, maar wellicht ook van een familielid of uw beste vriend. Ik beveel het u van harte aan. Eventuele aanvullende informatie vindt u via de bijgevoegde link.

https://nos.nl/artikel/2408416-reanimeren-binnen-6-minuten-nu-mogelijk-in-heel-nederland

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.