Bijen, planten en zaden

François  Debets maakt zijn tuin tot een oase voor insecten en planten.

Wie kent hem niet: François Debets. Beroemd in MSP vanwege de kleurrijke en gevarieerde inrichting van zijn tuin. Als een ware hotellier beheert hij de insectenhotels in zijn tuin. Deze onderkomens bevorderen de aanwezigheid van bijen, vlinders en diverse andere insectensoorten. Op hun beurt zijn deze insecten, met name in april en mei, weer belangrijk voor de vogels, die op zoek zijn naar voedsel (proteïne) voor de broedende vogels en hun jongen.  Maar natuurlijk zijn de bijen ook erg belangrijk voor de bestuiving van onze gewassen

De bijenhotels worden gebruikt door diverse soorten metselbijen en andere solitaire bijen. Opmerkelijk was dat enige jaren geleden een tot dan toe onbekende vlinder in de tuin van François landde. Het bleek om het Scheefbloemwitje te gaan. Deze vlinder komt oorspronkelijk uit De Balkan in Oost-Europa. Het is best belangrijk nieuws dat is vastgesteld dat dit Scheefbloemwitje zich voor het eerst in Nederland heeft voortgeplant in de tuin van François. Laten we hopen dat het een blijvertje is.

François heeft zijn tuin voor een groot deel aangelegd met zaden die afkomstig zijn uit Limburg en de Eiffel. Op dit moment bloeit er de Sleutelbloem en vooral de Pinksterbloem. Later in het seizoen kleurt de tuin geel van de Grote Ratelaar, die er als halfparasiet /bremraap tevens voor zorgt dat het gras in toom wordt gehouden. Hier blijft het niet bij, want bijvoorbeeld ook de Knoopkruid, de Duifkruid, en de Beemdkroon bloeien dan. Dat is opmerkelijk omdat deze ook op de lijst staan met planten die met uitsterven worden bedreigd.   

De gevarieerde tuin van François is een zegen voor de natuur, maar je moet er wel van houden, want het oog wil ook wat. Voor een leek oogt zo’n tuin vaak wat rommelig en ongeorganiseerd, met name in de winter als alles is uitgebloeid en verdord. Het duurt dan weer lang voordat er in het nieuwe voorjaar zich weer een waar spektakel van gemixte kleuren aandient. Natuurlijk is het mogelijk om compromissen te sluiten zodat je het hele jaar door een mooie tuin hebt. Bij de grote tuincentra adviseren ze je graag over combinatiemogelijkheden van verschillende stijlen

Ook in de “grote” natuur zie je nu vaak een andere inrichting van het landschap. Op de oude steenkoolberg in Brunssum (tegenover de ingang van Afcent) zie je een mooie verzameling Klaprozen. Op Terworm tref je, door elkaar, een grote variëteit aan planten aan, waaronder de Zonnebloem. In het centrum van Heerlen zijn er al veel plekken te zien waar vooral in de zomer vele zonnebloemen te zien zijn. Maar ook in onze eigen MSP gaat de gemeente braakliggende terreinen inzaaien met verschillende soorten zaden.

Zo zie je dat nu in het groot wordt gedaan waar François al jaren geleden aan was begonnen. Dat verdient een compliment in de vorm van een dikke duim, maar de uiteindelijke winnaars zijn toch de insecten en de planten. Wellicht dat de tuin van François als voorbeeld kan dienen voor veel MSP’ers, zodat we daarmee allemaal een bescheiden steentje bijdragen aan het behoud van onze natuur.

Karel Zwakhalen.   

2 antwoorden op “Bijen, planten en zaden”

  1. Leuk artikel.
    Een achterbuurman van jou, Francois, is ook min of meer met zoiets bezig: Ron Stachowiak

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.