12 mei 2018 veiligheidsdag

12 mei Veiligheidsdag, 660 hulpverleners en een paar duizend bezoekers. 
 
Omringd door WhatsApp-beheerders van andere WhatsApp-groepen zoals Hoensbroek de Dem en Nieuw Lotbroek als ook een bescheiden ten Esschen met 60 huizen en evenveel deelnemers, absoluut top in eensgezindheid, wisselt ieder al vlug ervaringen uit in de gezamenlijke stand. Opvallend de weinig meldingen in de WhatsApp. De categorie waar de SAAR methode bedoeld voor is rinkelt vrijwel niet tot weinig. Conclusie; ook hier daalt de criminaliteit als we de CBS-cijfers volgen. “Och we zijn dus veilig volgens deze mededeling, maar……”, neen dat niet we moeten waakzaam blijven in het groot maar ook jij zelf in je eigen wijk.
Met toch een zeer goed georganiseerd land in het aanpakken van calamiteiten is zelfredzaamheid ook een thema. Heb je hulp nodig op welk gebied ook zijn wij in Nederland goed, zelfs neusje van de zalm. Goed vertegenwoordigd door ambulance-dienst of brandweer, of politie maar onze landmacht, prominent in beeld die dag, mag er ook zijn, maar je moet er niet aandenken dat materiaal van de bijgevoegde foto echt in je straat staat. Dan, dan is het pas mis in jou straat.
Jij als burger moet ook een stap maken en nuchter denken dat niet op iedere hoek 24 uur hulp staat. Hulp vragen als het nodig is en die krijgen is een must en nu nog realiteit. Hulp krijgen houd in dat er ook iemand hulp geeft. Daar is de sleutel waar we stappen in moeten maken. Hulp geven is ook durven getuigen van waarnemingen en niet wegkijken bij conflicten van anderen. Gewoon een hufter die lak heeft aan onze normen en waardes een gevoel geven dat hij moet veranderen en anders aanpakken. Dat spanningsveld is een groot gedeelte van de problemen in onze maatschappij, lees wijk. Dat zal niet eenvoudig zijn maar stappen maken moet iedereen kunnen. Melding maken op de juiste plek en vertrouwen hebben dat het een optelsom is voor het oplossen van dat soort vraagstukken.
Karel Zwakhalen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.